Gamle barnestoler blir som nyeOktober måned er det satsing på lesing i barnehagen og lærerhjertet mitt gleder seg over at barna får kose seg så mye med bøker og få et forhold til bøker fra de er små. I lesekroken var det to stoler som hadde sett sine bedre dager. Det vil si trekkene var blitt så slitt at de måtte kastes. Jeg tok på meg oppdraget om å oppdatere dem litt slik at barna kan sitte i stolene å drømme seg bort med alle de spennende bøkene de har i barnehagen. Det å sy trekk til stoler har jeg gjort før noen ganger. Jeg plukket rett og slett med meg ene stolen. Det må jo prøves og testes mye underveis får å få rett form på trekkene. Under ser du er bilde av hvordan stolene var før jeg begynte. Ikke så veldig koselig akkurat. 


Forberedelser

Disse stoffene har jeg hatt liggende en stund. De er fra Spania og i en nydelig kvalitet som jeg ikke har funnet her i Norge. Det er en litt tykkere bomullskvalitet som egnet seg godt som stoltrekk. Jeg mistenker at vanlig bomullsstoff ville blitt for tynt for den "tøffe" bruken en må regne med i en barnehage. De har altså ligget ferdigvasket og klar for bruk en god stund og ventet på riktig prosjekt. Etter stoffene var valgt kunne planleggingen og målingen begynne. Når en syr i fast stoff må målene stemme godt siden man ikke kan strekke det på plass. Etter at planen var klar og stoffene skjært ut så gikk jeg som alltid løs med strykejernet. Enda hvor fristende det kan være, så ikke hopp over å stryke. Det blir så utrolig mye finere sluttresultat om du tar deg tid til det når du syr. På bildet over er jeg godt i gang. Jeg valgt å brette inn alle kantene 2 ganger og sy ned. Da er alle råkanter godt gjemt og det rakner ikke. Her har jeg brukt små knappenåler med metallhoder. Fordelen med det er at man kan stryke oppå dem. Det lar seg vanskelig gjøre med de med store plasthoder som stikker opp og er i veien. 


På bildet over har jeg brettet over rette mot rette. Jeg sydde så i begge sider. Denne delen er den som skal henge over stolryggen og stopper rett over armlenene. 


Her har jeg tredd på trekket men en slik spiss gjør seg ikke når selve stolryggen er avrundet. Her må det sys og tilpasses!

På samme måte som jeg gjorde med stolryggen så sydde jeg i bunn slik at trekket kan tres under stolsetet. Det som var litt vanskelig her er at det ikke var så mye plass til å tre stoffet inn på. Derfor sydde jeg på satengbåndene slik at de kan hjelpe å holde trekket på plass. 


Jeg sydde også på et bånd på tvers av trekket der stolryggen møter setet for å holde det hele på plass. Det ble en fin detalj også syns jeg. Dette har jeg brukt skråbånd til og det er festet med trykknapper bakpå stolen. Jeg glemte nok å ta bilde av det dessverre. Jeg strøk på vliselin akkurat der jeg satte knappene for at de skulle få litt mer hold. 
Slik ble stolene tilslutt! Det er en tynn skummadrass inni. Jeg valgte å ikke sy den fast inni trekket da det er lettere å rengjøre madrassen og trekker hver for seg. Skum tørker jeg aldri kan det føles som og bør renses for seg. (Jeg har dynket en overmadrass i vann og angret bittert etterpå så jeg er klok av skade)
Det var veldig gøy å levere stolene, og ungene kastet seg over dem! De har visst blitt flittig brukt allerede. Stas at hun som er pedagogisk leder sa at hun fikk tårer i øynene da hun så dem. Da var det virkelig verdt jobben. 
Det var gøy å sy i fast stoff igjen etter en periode med mye stretch. Det var fast stoff jeg begynte å sy i først, og på mange måter liker jeg den nøyaktigheten og måten å jobbe på som faste stoffer krever.

Dette var ingen fullgod tutorial, men om du har planer om å sy stoltrekk så håper jeg at du i allefall har fått noen ideer om hvordan du kan gjøre det. Ellers er det bare å spørre meg om du lurer på noe :)

Mvh Lillian aka Lillifix
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,