Kante med jersey


"Kan jeg kante med jersey?" Dette er et spørsmål jeg ser dukke opp titt og ofte. Svaret på dette er: klart du kan! Men du bør være klar over et par ting. Jeg skal forklare hva en bør tenke på om en skal kante et plagg med jersey i dette innlegget.


Over ser du noen bilder av en topp jeg sydde der jeg har kantet med jersey i halsutringningen. På et slikt plagg med mye mønster syns jeg det ville bli for "bråkete" med ensfarget ribb. Plagget kunne sikkert fungert fint med sort eller hvit ribb, men jeg syns likevel at det ble mer harmonisk slik. En smakssak selvsagt. Akkurat denne toppen plukket jeg rett ut av skapet for anledningen, så den er hverken ny eller strøket på bildene, men forhåpentligvis for dere et inntrykk av hvordan det blir likevel.

Det er ikke alltid at det passer så bra å kante et plagg med ribb eller interlock. Spesielt når det kommer til voksenplagg føler jeg ofte behov for et rolige uttrykk enn jeg gjør med barneklær der alt er lov. Vil du lese mer om de ulike stofftypene,  så ta gjerne en titt på tekstilguiden min.Her er en annen topp jeg har kantet med jersey. Slik kanting passer spesielt godt dersom man ikke vil dra noe spesiell oppmerksomhet mot kantingen, men la den være nøytral og gli ubemerket sammen med resten av plagget.


Så til kantingen:

For det første så må en være klar over at jersey oppfører seg ganske annerledes enn ribb. Jersey er som regel endel tynnere enn ribb og det krøller seg lettere. Jeg vasker alltid stoffene før jeg syr, og spesielt jersey vil da rulle seg sammen i kantene. (Det er verdt å vaske likevel altså, jeg lover!) Derfor bruker jeg alltid å stryke den ferdigkuttede remsen med ribb før jeg syr den på. Jeg har coverstitch så jeg bruker kantebåndsapparat når jeg kanter, men du kan også fint kante ved hjelp av vanlig symaskin og tvillingnål. Jeg har laget en video om hvordan man kanter med tvillingnål Se videoen her.Over ser du et bilde av tvillingnål på vanlig symaskin. Jeg har kantet mye på denne måten og på fremsiden er det nesten ikke mulig å se forskjell.

Dersom du også syr med coverstitch så må du være veldig nøye og ta det rolig når du syr. Det som veldig lett skjer er at jerseyen krøller seg inne i kantebåndsapparatet. Jeg syr derfor alltid sakte og  retter mye på stoffet inne i kantebåndsapparatet underveis. Gjør jeg det så bruker det å gå veldig fint. Om jeg druser på i full fart går det nesten garantert galt når jeg bruker jersey. Er du vant til å kante med ribb så vet du at det vanligvis går fint å sy i full fart, så dette er en viktig forskjell. Fins det egentlig noe kjedligere enn å rekke opp en coversøm? Tilslutt, vær klar over at stretchen oftest vil være ganske forskjellig fra ribb om du er vant til det. Prøv deg frem på en prøvelapp for å finne innstilligene som passer.Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,